TMA – Turnaround Management

 

 

 

 

 

Puheenjohtajan syystervehdys

 

Kesä on ohitettu ja me suomalaiset siirrymme vähitellen vuoden pimeimpään aikaan. Valitettavasti taloudellinen tilanne maassamme näyttää erityisen pimeältä. Olemme kaikilla mittareilla mitattuna edelleen erittäin vaikeassa tilanteessa. Jossakin lehdessä huomasin kirjoittajan vertaavan Suomea jo Kreikan taannoiseen tilanteeseen. En oikein usko, että meillä kuitenkaan ollaan ihan niin huonossa jamassa, mutta vaikeaa on ja parannusta ei oikein ole näköpiirissä.

 

Muutosta tarvittaisiin, mutta lähestyvät eduskuntavaalit näyttävät vanhan tavan mukaan aiheuttavan pysähtyneisyyden ilmapiirin poliittisessa päätöksenteossa. Yksikään puolue ei uskalla kannatuksen menettämisen pelossa tehdä vaikeita ratkaisuja. Poliittisten irtopisteiden keruussa sen sijaan on kilpajuoksu meneillään. Hyvänä esimerkkinä tästä on mm. ydinvoimala lupien ympärillä käyty keskustelu. Valtion talous on rempallaan ja luottoluokituksen ennustetaan heikentyvän tätä kirjoitettaessa. Tästä huolimatta ei näy merkkiäkään siitä, että vihdoinkin ruvettaisiin tekemään erittäin tärkeitä rakenteellisia uudistuksia. Niistä useimmat ovat tosin jo useita vuosia myöhässä, vaikka heti aloitettaisiin.

 

Edellä oleva tarkoittaa sitä, että suomalaisten yritysten taloudellinen tilanne jatkuu heikkona tästä eteenpäinkin. Asiaa huonontaa entisestään Ukrainan kriisin aiheuttamien Venäjä-pakotteiden vaikutukset vientiimme Venäjälle. Ne tekevät suuren loven monen yrityksen liikevaihtoon ja sitä kautta tulokseen. Työllisyysvaikutukset ovat suoraa seurausta tästä. Näyttää siltä, että länsiviennillä menetyksiä on erittäin vaikea korvata.

 

TMA yhdistyksessä syksy on alkanut vilkkaasti. Uusi pitkä kurssi on jälleen alkamassa lokakuun alussa. Kurssille on taas ilmoittautunut reilun tusinan verran kurssilaisia.  Alueelliset koulutustapahtumat ovat edelleen suunnitelmissa ja uskon niiden käynnistyvän ensivuoden alussa. Näissä tapahtumissa kaikilla jäsenillä on mahdollisuus tuoda osaamistaan esille, koska paikalla ovat sellaiset henkilöt, jotka päättävät turnaround- konsulttien (TMC) käytöstä. Kannattaa seurata yhdistyksen kotisivuja. Siellä kerrotaan, missä näitä tilaisuuksia järjestetään.

 

Yhdistys järjesti syksyn ensimmäisen jäsenillan Helsingissä 23.9. Illan isäntänä toimi KPMG. Suuret kiitokset isännille, tilaisuus oli mielenkiintoinen ja isäntien esitykset virittivät hyvän keskustelun erityisesti virallisen saneerauksen ongelmista. Olisi todella toivottavaa, että jäsenet osallistuisivat aktiivisesti näihin tilaisuuksiin varsinkin, kun niitä on eri yhteyksissä kovasti toivottu.

 

Kansainvälisestä toiminnasta haluan vielä tuoda esiin eurooppalaisen sertifioinnin EACTP:n. Amerikkalaisilla on jo pitkään ollut oma koulutus ja CTP- sertifiointi, mutta Euroopassa tätä ei ole aiemmin ollut. Tällä hetkellä neljä suomalaista on saanut tuon sertifioinnin. EACTP:n sivuilta löytyvät hakuohjeet ja kannattaa tehdä hakemus vielä tämän vuoden aikana, sillä jatkossa sertifioinnin saaminen vaikeutuu huomattavasti. Vuoden 2015 alusta alkaen tullaan jokaiselta hakijalta vaatimaan eurooppalainen koulutusjakso. Meidän järjestämämme TMC- koulutus ei siis jatkossa riitä yksinään.  Uskon, että joissakin tapauksissa EACTP:stä on hyötyä. Ainakin se on merkki osaamisen laajuudesta ja valmiudesta kansainvälisiin tehtäviin.

 

Toivotan kaikille jäsenille työntäyteistä, mielenkiintoista ja hyvää syksyä.

 

Reijo Järvinen

Puheenjohtaja   

 

"International Chapter of the Year 2013"