TMA – Turnaround Management

 

Nopeus estäisi satoja turhia konkursseja

 

Lassi Mäkinen kiinnitti Debatti-palstalla (KL 10.8.) huomiota siihen , että Suomeen syntyy turhia konkursseja suoriteperusteisen tilinpäätöskäytännön vuoksi.

Turhiin konkursseihin on lukuisia muitakin syitä. Lisäksi moni turha konkurssi voitaisiin estää.

Yksi tärkeimmistä syistä on se, että yrittäjät käynnistävät muutoksen ja korjausliikkeen aivan liian myöhään. Tästä ovat samaa mieltä sekä rahoittajat, verottaja että yrittäjät itse.

Kauppalehden keväällä julkaisemassa Käänteentekijä -sarjassa Hapi-Keittiöt Oy:n toimitusjohtaja Sami Salo sanoi, että “suurin askel on se, että uskaltaa tehdä muutoksia. Antaa vastuuta muille ja ottaa apua ulkopuoleltakin”.

Käänteentekijät –sarjassa nousi esiin monia tyypillisiä toimenpiteitä, joilla yritys voi nousta suosta ja päästä takaisin kasvu-uralle.

  • Ylikuumentuneiden kasvuvuosien aikana syntynyt kustannusrakenne täytyy korjata.
  • Myyntiin ja markkinointiin on syytä panostaa lisää.
  • Tuotevalikoimaa karsimalla ja hankintoja keskittämällä voi pienentää varastoja, säästää kustannuksia ja pääoman sitoutumista turhaan.
  • Lisäksi järkevät investoinnit ovat välttämättömiä laadun ja tehokkuuden parantamiseksi.

Turnaround -ammattilaisten yhdistys TMA Finland on yli kymmenen vuoden ajan levittänyt tietoa menetelmistä, joilla vaikeuksissa olevia yrityksiä  voi pelastaa. Monet yhdistyksen jäsenistä ovat aktiivisesti auttaneet ja pelastaneet kriisiin ajautuneita yrityksiä.

Suurin haaste on saada eri toimijat hyödyntämään turnaround –menetelmiä ja käyttämään resursseja, jotka ovat olemassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa rahoittajat ovat tottuneet ohjaamaan vaikeuksissa olevan yrittäjän TMA -ammattilaisen puheille ajoissa.

Suomessakin rahoittajat ohjaavat toki yrityksiä oikeaan osoitteeseen. Ensimmäinen kontakti yrittäjän ja TMA -ammattilaisen kanssa syntyy kuitenkin usein liian myöhään.  Juuri nopeus on kriisitilanteissa ratkaisevaa.  Siksi sekä rahoittajien, että yritysten kanssa toimivien viranomaisten pitäisi ohjata kriisiyritykset turnaround -ammattilaisten puheille nykyistä aikaisemmin.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa pantiin pelkästään ensimmäisen puolen vuoden aikana vireille 1400 konkurssia. Väitän, että muutama sata näistä olisi saatu estettyä, mikäli ongelmiin olisi puututtu nopeammin ja tehokkaammin.

 

Toivotan kaikille hyvää syksyn jatkoa.

 

Christian Jakovlew

Hallituksen Puheenjohtaja